Ikväll: besviken journalist talar ut

Jag behöver inte ens ironisera över eftermiddagen och kvällens antiklimax i medieföljetongen kring Sverige-Israel matchen i Davis Cup. Ole berättar själv hur otroligt besvikna poliser och media blev efter att de inte fick basha lite araber och vänsterfolk i Malmö.

Men låt oss ta några steg tillbaka. Vad har hänt.

Polis varnar för tio tusen våldsamma antifascister. Media hakar på och förmedlar okritiskt nyheten att det som kommer ske är inget mindre än ett terrorangrepp, från de ”väpnade grenarna” av vänstern som SvD:s ledare uttryckte det. Hundratals journalister checkar in på hotell i Malmö, fixar livvakter så att de inte ska bli slagna (är det månne judiska journalister rädda för sin säkerhet?). Och. Så händer det otänkbara. Bara ett hundratal personer demonstrerar.

Tänk – för ett ögonblick – den otänkbara tanken. Att media och polis faktiskt skapar förutsättningarna för hur vår värld ser ut. Det går liksom emot allt de själva verkar tro. Borgerlig press och polismakten verkar tycka att de liksom är offer för yttre krafter, därför kan de säga vad som helst utan att verkligheten ändrar sig. Som ett Lost-avsnitt, typ.

Tänk om det var tvärtom. Vänsten kallar till presskonferens: ”Vi har beslutat att beväpna oss med hjälmar, sköldar, batonger och pepparsprej för vi misstänker att polisen kommer attackera oss. Vi har också bett våra skyddsombud ta upp frågan med Malmö Stad att polisen har satt upp taggtråd som vi kan göra illa oss på. Vi vill också varna för att vi har fått information som tyder på att media kommer svartmåla och demonisera vårt demonstrationståg genom att kalla det för en täckmantel för terroristorganisationer som inte skyr några medel. Därför har vi beslutat oss för att spränga alla tidningsredaktioner utom Dala-Demokraten i luften snarast möjligt.”