Förbannade införlivade

Det införlivade. Det ordet. Införlivade. Vad säger man på engelska, jag kollar… incorporated.

Nja det är inte riktigt samma sak, jag hade hoppats att det fanns ett engelskt ord som mer känslomässigt fångade innebörden i ordet. Men ingen sådan hjälp. Tillbaka till svenskan – IN-FÖR-LIVADE. Något man lever in, för in i sitt liv, och inlever, genom för, inför-livet-levelser?

Ofta får jag starka hopplöshetskänslor inför dessa införlivade …ting. Eller rättare sagt, där i dessa införlivade känslor och beteenden bor hela min hopplöshet. Som ett litet bo inom mig, där det ligger små nystan… Om jag bara kunde hitta det, skaka ut, röka ut det.

Allt det med mig själv jag inte rår på – det är det införlivade. Det giftiga, som förråder mig, säljer ut mig, avslöjar vem jag är.

I somras råkade jag fotografera den här raggarbilen i en håla i södra Norrland. Den stod snett över hela parkeringen utanför ICA och lät som en traktor, barnen vågade knappt gå förbi. Inuti satt en karl i jeansjacka och rökte och sneglade på mig.

Den här bilen hade en sticker på bakrutan som jag tycker är väldigt intressant. Det går nog inte att läsa på den lågupplösta bilden nedan så jag skriver ut det: ”OM JAG GÖR SOM MIN FRU SÄGER SÅ FÅR JAG BESTÄMMA.” När jag såg den blev jag mest förvirrad, det var så komplicerat.

Läs det ett par gånger och tänk igenom innebörden. Jag försöker här bryta ner det hela för min egen skull. 1. Klistermärket erkänner innebörden av patriarkatet. 2. Klistermärket ironiserar över det faktum att många män har svårt att ta initiativ och tänka på andra än sig själva. 3. Klistermärket gör det klart att bilägaren har en fru, att han är man. 4. Klistermärket avslöjar att mannen har sådan total makt över sin fru att hon säger det han vill, att hon är utan egen vilja.

”OM JAG GÖR SOM MIN FRU SÄGER SÅ FÅR JAG BESTÄMMA.” Det är så grovt, så intellektualiserat på nåt vis. Det är lite som koncentrationslägren – själva arbetet, planerandet, genomförandet av avrättningsplatserna, det skrämmer lika mycket som vetskapen om hatet som ligger bakom det hela. Så känner jag inför den här stickern. Vem har gjort den, varför?

Hopplöshet.

20070809245

4 reaktioner till “Förbannade införlivade”

 1. Jag tror att klistermärket egentligen driver föreställlningen att patriarkatet är en myt och att det i själva verket är frun i huset som bestämmer…

 2. Jag tänker:
  1. jag är man (tänker att heteronormen är rätt stark inom raggar-kulturen)
  2. som man är det viktigt att va den som bestämmer i ett förhållande
  3. enda sättet för mig att få va den som verkar bestäma är om jag gör som min fru vill

  Inte mindre vidrigt bara inte lika utstuderat (vilket passar mina fördommar om raggare väl 🙂

 3. Jag tror att den här mannen menar att om han inte ska drabbas av fruns värsta vapen så är det bäst att han gör det hon tycker. Typ att ha är förtryckt och lever under hot. Vapnet skulle tex kunna kallas tjat eller gnäll.
  Men troligtvis vara en fru som försöker prata med sin man.

  Jag hatar klistermärket.
  Han snackar skit om sin fru och är inte rolig.
  Jag tycker han ska ha en träsko i rumpfläsket.

Kommentarer inaktiverade.