Jämställdhet är inget teparty

Jag hade tänkt skriva ett långt inlägg om den där debattartikeln i DN i helgen. Där de konstaterade att jämställdhet kostar på, för alla inblandade. Men så postade Josefin Brink precis ett inlägg på sin super-bra blogg om precis samma artikel. Så jag skiter i att skriva nåt. Läs Josefins post istället.

Jämställdhet är ett djupt politiskt och kontroversiellt projekt som kräver omdaning av hela samhället från näringsliv till sängkammare. Feminismens analyser håller alltså. Och de är nödvändiga om inte slutsatsen av att vägen till jämställdhet är kantad av konflikter ska bli: ”då skiter vi i det”.

2 reaktioner till “Jämställdhet är inget teparty”

 1. Hej!
  Att bli diskriminerad pga kön eller ras är att bli dömd pga av något genetiskt, något man inte kan rå för. Det kan inte vara rätt.
  Men det finns ju så mycket annat som är genetiskt och som förpassar en till utmarkerna. Ta t.ex. intelligens. Jag misstänker att det finns korrelation mellan intelligens och utbildning, och därmed inkomst och status. Eller ta social kompetens, något som märks redan de första veckorna på ett barn. Visst ligger man bättre i inkomst och status om man fötts med charm?
  Det taskiga för dessa två grupper är att de inte har möjlighet att få rättvisa. De är inte klyftiga nog att formulera sig och de framför sina krav på ett sätt som inte går hem.
  Jag tycker nog att ”obegåvade” har det svårare i samhället än kvinnor och mörkhyade.

 2. Skillnaden mellan det du skriver och feminismen, är att det du skriver saknar maktanalys. Det handlar inte om vem som har det svårast utan framförallt om makt och vilka som tjänar på förtrycket av kvinnor.

  Visst, ”mindre begåvade” har det säkert jobbigt, men det sker inget systematiskt förtryck emot dem. Där är skillnaden. Och inte med det sagt att det inte är hemskt att vissa har det mycket tyngre.

  /Alice

Kommentarer inaktiverade.