Manlighetens totala mörker

Läste precis ut Arkadij Babtjenkos bok ”Krigets färger” om Rysslands krig mot Tjetjenien som jag hittade på bibblan. Vilken bok. Jag misstänkte att det var rå-ångest att vara liten ryss och skickas till Tjetjenien, men jag trodde inte det var så illa. Jag minns en film av den underbara finländska dokumentärregissörskan Pirjo Honkasalo, ”Melancholia 3 rum”, en studie i pojkars ansikten, ett universum av brustna förväntningar. Se den om ni någonsin får tillfälle, den är makalös.

Jag hatar Putin. Han är verkligen bland de vidrigaste män jag vet. När jag läser Arkadijs vittnesmål från kriget i Tjetjenien känner jag det ännu mer, hatet. Och det är sorgligt egentligen, att det är så jag reagerar, med hat, för det är ett väldigt typiskt manligt sätt att hantera detta enorma manliga trauma som utspelar sig så nära i vårt kära grannland. Tusentals män har blivit totalt förstörda av detta meningslösa krig. De lever miserabla liv tillbaka från kriget och är livsfarliga för sig själva och hela sin omgivning. Den behandling de utsatts för måste ut, och det blir ofta kvinnor och barn som blir offer. Det enda sättet att försvara detta är såklart med ännu mera pennalism, och som Putin gör, med anspelningar på att de som inte fixar kriget är bögar eller mesar.

När jag för några år sedan besökte St Petersburg träffade jag på ryska kravallpolisen Omon, där de flesta tjänstgjort i Tjetjenien. Jag kände mig rädd, och upplevde att den där känslan av att manligheten hela tiden utgjorde ett hot var så stark i det ryska samhället. Sen är det väl en hel del införlivad rasism också, ryska män får ju i internationell kultur alltid vara brutala och hänsynslösa, se senast ”Eastern Promises” där Viggo Mortensson spelar ryss och oberört styckar folk med cigg i mungipan.

Arkadijs bok målar upp en totalt vidrig bild av den ryska armen (som jag inte hade några gulliga fördomar om). Alla misshandlar alla, total pennalism, inte bara psykisk misshandel!

Det här är huvudanledningen till varför jag är total motståndare till alla former av institutionaliserat våld – dessa platser och miljöer är centrum för skapandet av manlighet: klarar du att behandla andra så här illa eller är du en… [fyll i ditt skällsord]?? I Sverige finns en myt om att den moderna militären är jämställd och befriad från den här ”fula” sidan av krig. Men det är självklart en del av varje våldsutövande organisation. Nu har vi fått en proffsarme även i Sverige och jag lovar: det påverkar den svenska manligheten, det blir något vi alla måste förhålla oss till, även om det är totalt otänkbart för oss att delta i den sortens krig.

(Om man tar resonemanget ett steg längre, och plockar in lite av Naomi Kleins teorier från hennes senaste bok om den globala kapitalismens ”chockdoktrin” förstår man att kapitalismen inte skulle klara sig en sekund utan en manlighet som bygger på pennalism och våld/hot om våld.)

Så sluts den cirkel som skapar manligheten. Vad som sker i Tjetjenien stannar inte i Tjetjenien. Den värld som Putin, Bush och Bildt skapar är ett av de största hoten mot en ny manlighet där medkänsla och omvårdnad är självklara manliga egenskaper. Vi är alla i samma krig vare sig vi vill det eller ej. För manligheten. Det finns ingen annan framtid.

3 reaktioner till “Manlighetens totala mörker”

 1. Tyvärr är också våldsanvändande institutioner det grundläggande sättet att förändra världen. Statsbildningar, kapitalism och patriarkat är baserade på våld och hot om våld. Därför måste motstånd mot dem vara beredda att tampas med våld. Allt annat är bara att blunda för det, pacifism löser inte problemet i en tid när otroligt få kan döda otroligt många. Ska väpnat motstånd ske långsiktigt måste däremot den som är inblandad i ”motvåldet” förstå att våld förstör dig, förvandlar dig till det sämre, men ändå frivilligt välja det. Jag tycker det är det pris som man får betala, men att den sociala skadan måste lindras så gott det går. Jag är beredd att betala det priset.
  Våld är i grunden bara ett sätt att kontrollera andra ”mekaniskt”. Det är våra begrepp, medvetna och omedvetna, runt våld som är sammankopplade med manlighet.

 2. En av de saker jag funderar över är just i hur hög grad den Svenska pennalismen är konstituerad… Svensk grundlag talar om ”makt utgå ifrån folket”, men det står ingenting omn det ska ske genom pennalism eller riksdagsval… tror jag.

  Så, är pennalism inte egentligen en del av den Svenska modellen? Hur vill vi ha det? Vad gör vi åt det?

  Sedan länge förekommer avancerad mobbning /pennalism i Sverige. Sådan smygfascism är farlig. Ex. många hemlösa har inte alls misskött sig och straffat ut sig ur sina lägenheter. Nej, i många fall handlar det om den Svenska extrema pennalismen. Läs mer nu! …t.ex här:
  Länkstation: http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=11929

  M.v.h
  Morgan Ohlson (morgan.o@passagen.se)
  # Berövad alla former av inkomster /bidrag sedan 2006-08
  # Hemlös sedan 2008-07-01

Kommentarer inaktiverade.