Det är skillnad på folk och folk

I gårdagens DN kunde man läsa:

EFTER ATT HÖGEREXTREMA grupper under en längre tid samlats i Nyköping på lördagarna har en folklig protest startat som växt mer och mer för varje lördag. Idag samlades flera hundra Nyköpingsbor på Stora torget.

– Det är välklädda medelålders, gamla tanter som jag, unga pojkar…, säger Annika Nilsson, som är ”ledsen och ursinnig” över att Nyköping blivit en samlingsplats för nynazister. Men hon och hennes man konstaterade efter lördagens händelser att de är stolta över Nyköpingsborna.”

Lägg märke till att det är ”Nyköpingsbor”, välklädda medelålders och gamla tanter som utgör upprorets kärna.

Det är uppenbarligen något speciellt med det som hände… för nästan alltid när jag varit med på demonstrationer mot rasism brukar det stå i tidningen dagen efter att vi är motdemonstranter, vänsterextremister eller ibland rakt av extremister. Ingen har någonsin frågat om vi är stolta över oss själva. Eller huruvida vi är ledsna och ursinniga. Jag tror många av oss som är engagerade i antifascistiskt arbete skulle säga att vi är stolta, ledsna och ursinniga.

Men nu när jag tänker på det brukar det aldrig vara några intervjuer med oss ”extremister” överhuvudtaget. Vad beror det på? Kanske att vi är FÖR engagerade? Att det är något suspekt med människor som så bestämt och konsekvent tar ställning? Eller är det att många av oss brukar vara unga, svartklädda, ibland till och med maskerade, och inte välklädda medelålders eller gamla tanter?

Ett exempel. Under många års tid har antifascister försökt stoppa norra Europas största nazistmarsch i Salem. Varje år har politiker och media drivit en kampanj mot dessa motdemonstrationer. I Nyköping sa det borgerliga kommunalrådet att det här egentligen var en ordningsfråga för polisen, och att det är beklagligt att folk ska behöva engagera sig. Precis samma sak säger det moderata kommunalrådet i Salem varje år.

Ja tänk vad sorgligt att folk behöver bry sig fucking moderat-arsle, men kanske kan man stifta en antirasist fond man kan köpa aktier i istället? Eller nu vet jag, om man kan skänka pengar till POLISEN KANSKE DET SKULLE LÖSA ALLTING? HAHAHAHAHAHA


Nordman06.jpg
Ett par av demonstranterna i Nyköping poserar.