Det oändliga USA-hatet vi alla borde känna

Jag vet det är klyschigt att hata USA. Men frågan är ändå: Hur lyckas USA komma undan hatet, genomleva det, få det att stanna vid en känsla? Jo, genom att plantera egoismen i våra hjärtan. Genom att få oss sålda på våra egon. Genom att lura i oss en dröm om att vi kan få allt vi vill ha, aldrig begränsade, alltid i tillväxtfas…

Jag tittar på The War on Democracy av John Pilger, en riktigt bra film om USAs kampanjer i Sydamerika. Det här är en must-see. Jag tänker på borgarnas kampanj för att informera om kommunismens konsekvenser som just nu startar med utställningar på bibliotek, föreläsningar och böcker. Historieskrivande är liksom nyheter högst politiska skapelser, Den här filmen är ett försök att balansera den sjukt USA-vänliga världshistoria vi fått. Inte ett filmiskt mästerverk kanske men innehållet slår formen i det här fallet.

Det här är Naomi Kleins Chockdoktrinen filmatiserad ( som jag fortfarande inte orkat läsa ut, för den är så jävla deprimerande). Det blir lite lättare att se en film, även om den också får mig att gråta flera gånger.

Så hur lyckas USA vara sådana totala grisar, hur lyckas de genomföra sin globala hatkampanj, om och om igen? Det tar ju aldrig slut!? Hur lyckas dom driva sina krig och samtidigt få oss totalt sålda på sin kultur?

Naturligtvis går det hand i hand? Det är kulturen vi vill ha, därför låter vi dom komma undan med grejer som vi aldrig skulle acceptera annars. Och såklart genom att de sått sitt frö av egoism i våra hjärtan. Vi kommer aldrig låta oss begränsas, även om vår livsstil kostar tusentals människoliv genom inhumana arbetsvillkor, fattigdom, förstörd miljö osv osv.

Jag kan inte ens försöka förklara. Men vi är harmlösa redan, sålda, köpta, flytande valuta på den globala marknaden. Vilken härlig dag.

vlcsnap-8937616.png

Här finns engelska undertexter, mycket är på spanska så det behövs.