Manlighetens offer är också män

När ett av mina favoritprogram Konflikt i P1 gör ett program om manlighet blir jag såklart glad! Men tyvärr, inte ens genierna på Konflikt har fattat: kvinnor är inte de enda offren för mäns våld. Det blir liksom bara löjligt att räkna upp offren för mäns frustrationer och inte inkludera männen själva. Det är ett demoniserande av manligheten, av mänskligheten, ett förenklande av hur allting hänger ihop. En analys som omöjliggör förändring, en återvändsgränd.

Jag menar inte att mäns våld mot kvinnor inte är viktigt. Men ingen tjänar på en fördummad diskussion. Det finns inga män som föds med ett hat mot kvinnor. Det finns bara samhällen och strukturer som utnyttjar, föder och skapar ett klimat där män inte kan fungera bättre. Vi måste vända blicken mot förövarna männen, våga problematisera dem (oss) och fråga varför vi fortsätter misshandla, förstöra och ödelägga vår värld. Bara då skapar vi möjligheter.

Men ändå bra radio såklart. Lyssna här:
http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programid=1300

En kommentar till “Manlighetens offer är också män”

  1. Varför inte även blogga om kvinnors våld mot män?
    Det finns ju undersökningar som visar på att det är ännu vanligare.

Kommentarer inaktiverade.