Därför hatar män kvinnor

Äntligen är det någon som gör något! Nu har de inkännande aktivisterna på feministsiten Newsmill bestämt sig för att söka svaret på en av de svåraste frågorna en modern människa ställt sig: Varför hatar män kvinnor? Egentligen?

Nej, allvarligt talat. Jag ska försöka svara. Faktiskt.

En del tror det handlar om kontroll – att män slår neråt för att känna sig starka. Men jag är ingen maktmänniska. De förklaringsmodellerna är alldeles för cyniska för mig.

Jag tror män hatar kvinnor för att män hatar sig själva. Jag tror det självhat vi män känner, på grund av vår oförmåga att ta hand om vår omgivning, våra vänner, våra barn, vår natur, ja hela vår planet – det självhatet riktar vi mot kvinnorna. Det är ju kvinnorna som kan avslöja våra brister. Det är dom som finns där för oss – som vi släpper så nära att det är på riktigt. Ja, för inte är det männen.

Det är till och med så att vi inte klarar oss utan kvinnor. Se bara hur mansseparatistiska miljöer som till exempel fängelser fungerar.

Det är tydligt att våldtäkter och andra former av sexualiserat våld ofta har med självförakt att göra. Det ligger inte för oss män att slå oss själva. Gärna andra däremot.

Vi män älskar våra liv, såklart, men som världen formar oss är det inte underligt att vi känner hat. Det är inte heller speciellt populärt att undergräva det manliga kollektivet (även om det på senare tid blivit lite inne). Kvinnoförtryck däremot, det är en folksport, något vi tränas in i från barnsben. Att ta steget över gränsen, till att att börja hata, är kort. Många av oss män gör det någon gång under våra liv. En del av oss tar till fysiskt våld.

Så varför hatar vi män kvinnor? För att vi inte klarar av att älska oss själva i den här världen. För att de som kommer nära skrämmer. För att det mänskliga som kvinnor mer ofta tillåts visa påminner oss om det som saknas oss.

17 reaktioner till “Därför hatar män kvinnor”

 1. Svante
  Din hypotes är nog klok för just de män som hatar kvinnor.
  Men vi får inte glömma att det stora flertalet män faktiskt älskar kvinnor.
  Vi kanske inte alltid förstår oss på alla kvinnor men flertalet av oss vill älska och bli älskade av åtminstone en av alla kvinnor..

 2. Anders härligt att du fortsätter kommentera. Att vi män och de flesta kvinnor också älskar kvinnor är självklart trodde jag men jag borde kanske ha skrivit det också. Jag älskar män också, ganska många. Och djur, speciellt hundar och katter. Och att bada när det är varmt i vattnet. Men det skrev jag inte. Heller.

 3. Varför hatar män kvinnor?

  Nu råkar män generellt inte hata kvinnor så den frågan är minst sagt felaktigt formulerad. Men om man skall fråga varför VISSA män hatar kvinnor blir det som att fråga varför vissa muslimer hatar kristna. Du får lika många svar som personer du ställer frågan till. Någon enheltlig marxistisk ”slaskhinksförklaring” är helt enkelt inte mer troväridig än när man använder kulturer på det sättet. Påståendet att kvinnohat är folksport är helt enkelt larv. Det finns inget empiriskt stöd för påståendet. Det är inte en statistiskt relevant andel av männen som hatar kvinnor. Att hävda män hatar kvinnor på basis av de få som gör det är lika fel som att anklaga alla muslimer för terrorism på basis av de få som gör det.

  Men EN orsak att vissa män hatar kvinnor är utan tvivel alla fördomar om män som feminister (som utger sig för att representera kvinnor) sprider för att gynna sig själva. Så avslutningsvis blir svaret: Vissa män hatar kvinnor pga att de tycker de bär ansvaret för sådana här fördomsfulla teorier

  Och ärligt talat tror jag vissa kvinnor hatar män av samma orsak. Bara rotat betydligt längre bort i tiden.

 4. Svante
  Jag tyckte att jag var positiv. (Seriöst) Jag har tänkt att om jag är positiv så kan jag få skriva lite. Din förra inlaga tyckte jag var så klok så jag kunde inte låta bli.
  Men vill du inte ens had positiva reflektioner så får jag väl lägga av med detta.

  Men det är något viktigt i att se fördelningen. Det är bakom den som sanningen kan härledas. Dvs varför vissa män hatar kvinnor.

  Om alla män hade denna läggning så vore det ju bara att ge upp att leva.

 5. Du ska ha beröm för den välskrivna texten :).
  Måste dock säga att jag, liksom Anders tydligen också gjorde, upplevde det som att du faktiskt talade om män i allmänhet.
  Fick till en början nästan för mig att det var jag som måste missat hur mycket alla män hatade kvinnor…

 6. Anders: Menar du att man antingen älskar eller hatar något/någon. Är det inte möjligt att båda dessa känslor och många andra ryms i samma människa. Jag tror att alla människor har åtminstone lite av både kärlek och hat inom sig.

 7. män som sitter i fängelse är knappast representativa för övriga män.

 8. Där sa du ett sanningens ord. Jag har levt med en psykopat som var precis så. Han misshandlade mig i många år både fysiskt och psykiskt – och han var sjukligt beroende, men det ville han inte visa.
  Och latent hos honom fanns hela tiden hotet om självmord – som han riktade utåt i stället. Han var djupt melankollisk och hade ett bittert hat mot kvinnor inom sig – att de utnyttjade hans svaghet.

  De skador han tillfogade mig är svårläkta – både fysiskt och psykiskt.

  Jag ansner att pojkar måste uppfostras att ta mer ansvar för sina egna känslor – att inte rikta allt utåt.

  Kvinnor riskerar alltid mer misshandel ifall mannen t ex har en svår livssituation – om han t ex blir arbetslös eller annat – för det riskerar alltid gå ut över familjen.

  I botten på detta ligger värderingen att hela samhället accepterar att ’pojkar är såna’ dvs att de riktar sina frustrationer utåt – istället för att vara självkritiska – det ’´klarar de inte av’, de ’orkarinte med ’ att se sig själva eller sin situation som den är – utan måste låta sina besvikelser och misslyckanden gå ut över andra.

  Så det blir kvinnans roll – hon skall vara ’ventilen’ för både mannens och barnens frustrationer.

  Det tycker jag är den extremaste orättvisan som vi kvinnor blir utsatta för – och att samhället bara urskuldar denna svaghet hela tiden.

  Våldet får så långtgående konsekvenser – särskilt blir följderna svåra för barnen.

  Jag har i många år fått ta ledigt för mina barns skull – som har tagit så stor skada av hans misshandel mot dem. De domar som blir är skrattretande. Barnens straff är längre – de får plikta med livet som insats – för hela deras framtid påverkas av hans våld mot dem.

  Det är så hemskt att se.

 9. En annan fråga värd att ställa är sedan varför även kvinnor tycks hata kvinnor. Det är inte bara män som lär sig folksporten kvinnoförtryck från barnsben, kvinnor lär sig även de att nedvärdera andra kvinnor och inte minst sig själva. Det så omtalade systerskapet lyser med sin frånvaro allt som oftast. Vi kvinnor väljer oftast att identifiera oss med män från samma kultur, klass eller liknande framför att identifiera och solidarisera med andra kvinnor. Beror det på skam? Att vi inte vill förknippas med andra kvinnor då det påminner oss om att vi inte är de män vi lärt oss att upphöja? Jag spekulerar….

 10. Till Emelie:

  Förstår inte du att det hänger ihop?

  Det är samma fenomen som när svarta i rasistiska samhällen och getton har ihjäl varann och svarta vill bleka huden och räta ut håret.

  Förakt leder till självförakt.

  Kvinnor håller varann på plats i patriarkatet – rättning i leden.

  Det kan man se i den här svansen som nu följer efter den här perströmska högerreaktionära mansrevanschismen som nu breder ut sig. De har så många kvinnor som stöder dem och förfasar sig över alla dessa okvinnliga feminister som försöker hålla stånd på barrikaderna. De tycker att feministmen har gått för långt osv.

  Det kommer att leda till att fler kvinnor slutar i en blodpöl på köksgolvet. De vill få det till att mäns våld mjot kvinnor inte finns utan det är istället männen som blir misshandlade.

  Det är ett försök att vända upp och ner på verkligheten.

  Vi kian ta dödssiffrorna som exempel.

  17 kvinnor per år i Sverige mördas av sin manliga partner eller f d manliga partner.

  Detta kan jämföras med 24 män som dödats av kvinnopartner under 1995-2001 alltså UNDER SEX ÅR.

  I samtliga dessa fall har kvinnan varit utsatt för grovt våld under många år av mannen och aktivt sökt hjälp av polisen upp till åtta gånger tidigare men inte fått någon hjälp.

  Till slut har hon agerat i självförsvar för att rädda sitt liv.

  Ändå döms flera till livstids fängelse.
  Så nåt erkännande av nödvärnsrätten finns tydligen inte här.

  Några enstaka av dessa fall är svartsjuka från kvinnan – men då handlar det om en kvinnor som lever i totalt ekonomiskt och materiellt beroende av mannen och inte får någon hjälp nån annan stans i från — dvs svårt missbruk.

 11. Emelie och ”Misshandlad kvinna”, tack för era kommentarer, tack för att ni delar med er.

  c: jag tror visst män som sitter är fängelse är representativa för övriga män, varför skulle de inte vara det. de är framförallt män, i andra hand lagförda för olika brott.

 12. Ja och män på mentalsjukhus är också förstås representativa för övriga män; varför skulle de inte vara det. de är framförallt män, i andra hand mentalsjuka.

  Så alla slutsatser som gäller för män i fängelse eller på mentalsjukhus gäller också för övriga män. Bäst att spärra in alla män på riktigt.

  Det var så du menade va, Svante Tidholm ?

 13. Ööh hatar? – Jag älskar kvinnor. Att en del slagit mig i ansiktet när jag kläckt ur mig oförskämdheter som ”ytlig” eller ”aningslös” kan inte ta ifrån mig detta. Det kan inte ens den mest rabiata feminist (kvinna eller man), hur provocerande ologiskt och orättvist de än argumenterar.

 14. Att män hatar kvinnor pga av självhat är fan med det dummaste jag har hört. utbilda dig!!!

 15. Yes – alla män är män oavsett om dom är galna eller i fängelse. Det var precis så jag menade.

 16. Fasen, du skriver bra och himla intressant Svante! Jag har också funderat mycket på varför det är så att män står för så stor del av allt det som får mig att gråta, dvs våld riktat mot kvinnor och barn. Varför män orsakar så mycket större lidande ivärlden och ligger bakom handlingar som känns så onskefulla att de får mitt blod att isas. Samtidigt så tror jag ju inte att det är ”medfött”. Jag har på något sätt tänkt att grundkänslan bakom är rädsla. Du tar upp mäns hat mot kvinnor och kopplar det till mäns hat mot sig själva som de istället riktar utåt. Känslan bakom detta hat tänker jag mig som rädsla. Rädsla att bli lämnad, inte älskad. Det där värsta för oss allla, men som kanske hos vissa män väcker ett starkt självhat. Att hata sig själv för att man är rädd, ynklig, liten. Allt han lärt sig att en man INTE ska vara. Fortsätt skriva! Jag tänker fortsätta läsa. Hälsn Liisa

 17. Svante,
  Jag trodde att en (likarts-)feministisk grundtanke var att människor ska bli bedömda för sina handlingar och inte sitt kön. Får jag fråga om du känner mer samhörighet och gemenskap med tex Mattias Flink och Jackie Arklöv än du känner med någon kvinnlig medarbetare på Arbetaren?? Det där med representativa grupper kan inte alltid bara baseras på könstillhörighet.

Kommentarer inaktiverade.