NUG for sale

Det pågår en diskussion om hur musiker och konstnärer ska kunna försörja sig på sitt arbete om deras verk sprids på internet via illegala distributionskanaler, som tex Pirate Bay.

Jag har inte mycket att säga om den, mer än att det verkar finnas stor vilja att betala för underhållning om man känner att den är värd det. Det här ska inte handla om det.

Det här ska istället handla om RIKTIG KONST. Sån där som är DYR och FIN.

Jag ville se Pål Hollenders ”Buy Bye Beauty” , hans omdebatterade film där han har sex med prostituerade i Lettland för att visa hur svenska affärsintressen exploaterar lettländska kvinnor.

På hans website finns filmen som del av en DVD box för försäljning för 1950 kr. För privatpersoner, då får man inte visa den offentligt. För museér, skolor osv kostar boxen 4.400 kr.

De senaste dagarna har det stått mycket i tidningen om graffittikonstnären NUG’s examensverk från Konstfack, en video där han klottrar och trashar i tunnelbanan. Territorial Pissing heter den. Han och skolan har polisanmälts och fördömts. Det var väntade reaktioner.

Jag har kollat efter filmen på nätet men inte hittat den. Däremot läste jag idag att två exemplar av videon sålts för 65 000 kr styck. THAT SUCKS. Jag föraktar alla som skapar konst som går att sprida lätt via nätet tex men inte gör det. Jag kan acceptera att man vill hålla på delar av sitt material, eller till exempel inte sprida högupplösta versioner av filmer osv för att kunna ta in lite cash. Men att sälja en film för 65 000 kr? Eller 1950 kr? Nej, tyvärr, det är inte OK.

nug

En kommentar till “NUG for sale”

Kommentarer inaktiverade.