report 4 – fuck flying

resan hem blir ett helvete. första planet blir tio minuter försenat på grund av en trasig gångbrygga, och jag kutar till gaten till nästa plan som ska ta mig till newark och sen sthlm, men kommer precis när dörrarna till planet stängs. paniken sprider sig, tårarna kommer. jag är i denver, colorado, det enda jag kan tänka på är jon voight i midnight cowboy, jag vet inte riktigt varför för jag är ganska säker på att filmen inte utspelar sig i denver. jo nu vet jag, det är ju john denver som skrivit det fantastiska titelspåret ”everybodys talkin'”. nånstans i bakhuvet ser jag mig själv stå i ett gathörn i denver och gråta som jon voight, hemlös, ensam.

dom tjugo minutrarna i kön fram till uniteds servicedisk är dom längsta jag varit med om på länge. kön är fylld av människor som längtar hem och fram till andra människor. en del gråter, en del står tysta, vi är dom förlorade resenärerna, dom desperata. parian som ingen vill tillhöra eller låtsas om existerar. hela tiden fylls kön på, då och då kommer det folk som precis missat sina plan och inte kan tro att vi alla är i samma sits, dom går före kön och blir snabbt tillbakarättade av personalen.

när det väl blir min tur har jag räknat ner förväningarna. worst case: jag blir kvar här i ett dygn. men samtidigt, jag är i USA, bara jag kan ta mig till Chicago eller Newark borde jag kunna hit nåt plan över till Europa. Aldrig har jag längtat efter Europa så desperat.  bara jag kan ta mig till… dubrovnik, prag, zurich, var som helst i europa, så kan jag ta mig hem, tänker jag.

jag anstränger mig för att vara supertrevlig mot den medelålders denver-kvinnan, intalar mig att det inte tjänar nåt till att bli arg. försöker att inte heller visa mig för desperat, men kan till slut inte hålla mig, gråter stilla i händerna och tänker ja, va fan, det skadar inte att hon får se mig gråta. jag snyftar fram ett ”I just want to be with my family”, hoppas damen har lite svenniga ideal, så borde hon väl kunna ta hand om mig. till min förvåning tittar hon bara bort, låtsas inte om mina tårar, antagligen får hon väl nog av sånt skit i sitt yrke, stackarn. jag klandrar henne inte, värre jobb kan jag inte tänka mig.

det tar henne en halvtimma av överläggningar med folk som vet bättre än henne på nåt utrikeskontor, men till slut har hon hittat en möjlig resväg via chicago och frankfurt där jag skulle komma fram till arlanda bara nio timmar senare än planerat. det är inte så illa pinkat tänker jag. men det är en hake, för att det ska funka ska jag komma på ett fullt plan till chicago. jag blir ställd i standby, på hög prio lovar hon.

återigen börjar oron stiga inom mig. jag står vid gaten och ser mitt namn halka ner från fjärde till tolfte plats på kölistan som visas på monitorer. det känns som en tv-show, eller sporttävling, med live-rapportering, kan man inte få slå vad också, gör man det vid disken där borta? vad styr dessa listor, försöker jag tänka. antalet lediga platser på planet går lite upp och ner, ibland ska jag få plats på planet, ibland inte. jag börjar stänga av dom mentala systemen inom mig, visualiserar en stor rymdbas där hela sektioner slocknar och försätts i vila. det är ingen idé att jag faktiskt upplever detta drama, bättre då att jag försätter mig någon slags koma och vaknar upp när jag är framme.

konstigt nog fungerar det. förutom ångestvågen som sköljer över mig när jag väl sitter på det jävla planet till chicago hör flygpersonalen säga att ena motorn är trasig. en halvtimma går. en timma går. då börjar jag tappa kontrollen. några tvingar besättningen att öppna dörrarna till planet och går av för att försöka hitta andra resvägar. jag sitter med min resplan framför mig och försöker räkna när vi senast behöver komma fram men hjärnan har slutat funka, det går inte. men till slut, efter en timma och förtiofem minuter, kan planet börja röra på sig. när det lyfter från marken tar jag återigen fram bilden av rymdbasen inom mig och stänger av hela skiten. let’s go grönsak.

resten av resan tillbringar jag i en tidlös grå soppa. jag minns en fiskburgare från macdonalds i chicago och en cigarett i frankfurt som fick mig att knäa till på gatan utanför terminalen. jag minns att jag smakade på de tunna köttskivorna som serverades på sas-planet till sthlm och att jag var tvungen att lämna ifrån mig innandömet till min miami beach zippo till nåt tyskt snutsvin. jag minns att jag tog en sömntablett på den långa flygningen över atlanten, att jag inte kunde vakna, jag somnade om och om, huvudet var en tung säck som rullade på mina axlar, yuck.

det är först när jag står i arlandas ankomsthall och spanar efter min väska som jag slår på min mentala närvaro igen. jag förvånas över att det gick, känner mig rätt kaxig när jag ser mig i spegeln.

väskan har tyvärr tagit min ursprungliga rutt och befinner sig i newark så jag reser lätt hemåt, känns lika bra så. när jag är på tunnelbanan hem kommer känslorna tillbaka. det som funnits i mig och växt när systemet var avstängt, det där hatet mot flygbolagen, mot affärsresenärerna (och mot mig själv som är på planet och låter det lyfta, låter skiten finnas). jag förstår nu mina känslor, tankarna är tydliga inom mig trots 27 timmars resa och jetlag.

att resa, är ju att blotta sig, att frigöra sig från sammanhang. det är att befinna sig på okänd mark, att utlämna sig till flygbolag och teknik, maskiner och ogripbara regler. man är en liten liten människa på en flygplats där tusentals plan lyfter varje dag, en myra i en stack.

allas vår ensamhet syns så väl när vi reser. just detta exploaterar kapitalismen till fullo, och affärsresenärerna är dom första att köpa betet. flygplanet, en metafor för samhället, på den omöjliga platsen: i luften, på himlen.

det här miraklet borde vara en plats för jämlikhet, en plats för mänsklighet. men så är inte fallet. det är ett fullständigt klassamhälle, separata sektioner, med totalt olika förutsättningar, enbart styrt av resurser. på chicago-frankfurt planet kunde dom i allra första klass ligga ner fullt utsträckta, serveras champagne och exklusiva maträtter på tjocka stora porslinstallrikar från en kvinna som klätt ut sig till kock… medan vi där bak sitter trångt och får små lådor med äcklig konstig mat.

affärsresenärerna med sitt hotellrunkande, helt uppslutna i sin jakt efter exklusivitet och unika erfarenheter, kickar… jävla as. jag ska döda er allihopa. omänskliga svin.

nu när jag berättat om den här hemresan kan jag ta några steg tillbaka. jag ska skriva en till rapport om mina sista två dagar i austin, den kommer handla om dom här sakerna ungefär, om anarkismens universella löfte, om vintage och om svensk hiphop.