”Bygg bort delar av skogen så bygger du broar”

Det finns en strimma skog mellan Bagarmossen och Skarpnäck som de senaste åren fått uppmärksamhet. Och nu talar jag inte om att folk står där och tittar på mossan. Den här uppmärksamheten handlar mer om att en del krampaktigt vill behålla skogen, och att andra maniskt vill bygga bort den.

Men i stadshuset är planerna klubbade och klara: mellanrummet ska bebyggas!

Så låt oss ta det därifrån, trots att det skulle gå att skriva spaltmeter om hur farsartad den ”demokratiska” processen kring Skarpmossen varit, hur vidrigt de höga bostadspriserna slår, eller politikernas och bostadsbolagens ovilja eller oförmåga att bygga billigare bostäder.

I stället ska vi stanna kvar vid den här skogsremsan. Den utgör också en ekonomisk gräns, för på ena sidan finns bostadspriser mycket högre än på den andra. Bagarmossen hann nämligen betydligt längre än Skarpnäck i ombildnings-racet som borgarna gjorde grönt ljus för. Den växande medelklassen i innerstaden var snabbt ute att expropriera 60-talslägenheter med parkettgolv som nu går för tre, fyra miljoner. I Skarpnäck var folk mer tveksamma, och med all rätt. 80-tals-fuskbyggen utan charmiga insprängda skogskullar och funkisdetaljer kändes inte lika relevanta att äga.

En annan anledning till att inte Skarpnäck ombildades i samma utsträckning var såklart de ekonomiska förutsättningarna. Skarpnäck är fattigare, om vi bortser från lokala skillnader. Det finns fattiga delar av Bagarmossen – Byälvsvägen – och rikare delar av Skarpnäck – Pungpinan och de nyare radhusområdena.

Så vad skulle hända om gränsen mellan de två förorterna mjukades upp, om några av träden strök med för att nya bostäder suddade ut kanterna mellan våra orter?

Kanske skulle den levnadsglada medelklassen i Bagarmossen ta en sväng till Skarpnäck och se hur givande det är med en icke homogen befolkning? Kanske skulle befolkningen i Skarpnäck bli mer benägen att umgås i sin ort, inspirerade av yoga-och-hipsters-kafé-etablissemangen i Bagarmossen?

I Bagarmossen finns människor som vill leva i sin förort, medan många av Skarpnäcksborna snabbt flyr ner i tunnelbanan för att söka fika, mat och underhållning på annat håll. Förutom de som gillar starköl då, de har ett fullgott utbud att välja på längs allén.

En utjämning av de skillnaderna skulle vara önskvärd. Det kommer dröja många år innan vi har facit, men om jag fick drömma skulle jag lätt offra några av träden för en fortsatt blandad befolkning och större möjligheter att möta människor.

Men blir det bara förutsägbar medelklass kvar så hänger jag hellre med en myrstack.

Krönika ursprungligen publicerad i Tidningen Hammarby Skarpnäck 28 sept 2016